Provence en Corsica

Geschiedenis

In de 6e eeuw voor Chr. begonnen de Grieken op Corsica met het aanplanten van de wijnstok. In de 3e eeuw zetten de Romeinen dit werk voort. Pas in de 14e eeuw werd door de bewoners van Genua een begin gemaakt met het verhandelen van de wijn. Toen Corsica in 1768 Frans werd ging het voorspoedig. Tegen het midden van de 19e eeuw telde...

Geschiedenis

In de 6e eeuw voor Chr. begonnen de Grieken op Corsica met het aanplanten van de wijnstok. In de 3e eeuw zetten de Romeinen dit werk voort. Pas in de 14e eeuw werd door de bewoners van Genua een begin gemaakt met het verhandelen van de wijn. Toen Corsica in 1768 Frans werd ging het voorspoedig. Tegen het midden van de 19e eeuw telde het eiland 20.000 ha aan wijngaarden. Maar Corsica bleef niet gespaard voor meeldauw en phylloxera, en de wereldoorlogen hadden hun impact. Daarna zette het herstel in.

Geografie

Corsica is met 10.000 km² in grootte het derde eiland van de Middellandse Zee. Het landschap is bergachtig. Meer dan 20 toppen tot 2.710 m hoogte – de Monte Cinto - verdelen het eiland in valleien met diverse terroirs en klimaatzones. De wijngaarden liggen merendeels op hellingen tussen zee en bergen, op 40 tot 400 m hoogte. 2/3 van het eiland bestaat uit granietbodems.
Het eiland kent 4 geografische zones:

  1. Het bergachtige oosten met bodems van leisteen; diverse soorten schist met veel calciumcarbonaat; delicate, zachte wijnen;
  2. Het westen met granietbodems; rijk aan kiezelaarde, aluminium, potassium en soms kalk; wijnen met veel finesse en intense florale aroma’s;
  3. Het noordoosten en zuiden met kliffen van witte kalksteen; ronde, vlezige, minerale wijnen, floraal en fruitig;
  4. De oostkust - hellingen en kleine plateau’s met relatief vruchtbare bodems van klei of kiezelklei; zachte, evenwichtige wijnen.

AOP en IGP

Corsica kent door de geologische en klimatologische diversiteit maar liefst 9 verschillende AOP’s, verdeeld in de categorieën Cru, Villages en Régionale. Zoete muskaatwijnen hebben een eigen AOP. Verder zijn er 2 categorieën IGP wijnen, die ruim de helft van de totale wijnproductie vormen. De 6.200 ha wijngaarden produceren jaarlijks 380.000 hl.
Appellations van het type Cru:

AOP Ajaccio. 255 ha op hellingen in het oosten met granietrotsen leveren vurige rode wijnen en rosé van minstens 60% sciaccarellu, en florale witte wijnen van vermentinu druiven. Gemiddeld rendement 32 hl/ha. 16 producenten. Wijnen met aroma’s van frambozen, peper, koffie en geroosterde amandelen.

AOP Patrimonio. Dit is de streek van de niellucciu, die hier in het uiterste noorden zijn ultieme bodem heeft, en waarschijnlijk op termijn als enig ras zal overleven. Patrimonio omvat 426 ha op de wat landinwaarts gelegen hellingen van Saint-Florent. 35 producenten. De kwaliteit wordt mede bepaald door de beperking van het aantal toegestane druivenrassen, het maximaal toegestane rendement van 50 hl/ha en de zeer kalkrijke kleibodems (deze regelt de waterhuishouding, daardoor is er geen stress), dan wel schist en graniet, goed gelegen op de hellingen van de Conca d’Oro. De rode wijnen en rosé dienen voor minstens 60% respectievelijk 40% van niellucciu te zijn gemaakt. De andere
toegestane rassen zijn de rode sciaccarellu en grenache noir, en de witte vermentinu. De weelderige rode wijnen hebben veel kleur en body en geuren naar  viooltjes. Ze hebben veel lengte, zijn na 2 of 3 jaar op dronk en 6 tot 8 jaar houdbaar. De witte wijnen moeten sinds 2000 voor 100% van vermentinu afkomstig zijn. Ze zijn bleekgeel, droog en fris met aroma’s van bloesem en appel en zijn na 1 tot 2 jaar op hun mooist. De Patrimonio rosé wordt algemeen als de beste van het eiland

La Provence est une terre de richesse de diversité. Cette région est un pôle du tourisme français. La Provence est surtout connue pour ses vins rosés. Si la mode est au rosé, il ne faut pas oublier pour autant la production de vins rouges et de vins blancs également d’excellente qualité. Il n’en reste pas moins que La Provence constitue le plus grand vignoble au monde dédié au rosé : 80% des vendanges sont vinifiées en rosé. Au total, pas moins de 75 millions de bouteilles, essentiellement destinées au marché national. Elle s'étend du nord des Bouches-du- Rhône jusqu'aux hauteurs de Nice.

Dit zijn de druivesoorten : Voor de rode en rosé wijnen: grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, carignan, cabernet et tibouren, cabernet sauvignon, niellucio en sciacarello. Voor de witte wijnen : rolle of vermentino, sémillon, clairette, ugni blanc, sauvignon en marsanne.

Meer

Provence en Corsica  : onze selectie van 54 producten

Streek

  • Côtes-de-Provence
  • IGP Alpilles
  • IGP - Provence
  • Corse

    L’appellation Vin de Corse est une des plus grandes de l’Île de Beauté. Mais attention, ici ce sont les vins de pays qui remportent la plus grande part de production. Les vignes croissent dans un environnement somptueux et jouissent de terroirs différents que l’on soit à l’ouest, à l’est, au nord ou au sud. Rappellons qu’il y a très longtemps la Corse été accrochée au reste du continent par son versant ouest, on retrouve donc des sols et sous sols de même nature qu’en Provence. Le vignoble a probablement était planté par les Phocéens, repris par les Romains, puis fortement développé par le royaume de Génes, à partir du 16 ème siècle. Les cépages sont typiquement Corse, le vermentinu, le niellucio, le sciacarello, le barbarossa, mais aussi des plus connus comme le mourvèdre et le grenache par exemple. L’appellation vin de Corse peut être suivie de plusieures dénominations géographiques : Cap Corse, Sartène, Figari, Porto-Vecchio et Calvi. Elles peuvent toutes être produites sous les trois couleurs, rouge, blanc et rosé. On ne va pas aborder ici les caractéristiques gustatives de chacune, pour ce faire n’hésitez pas à vous rendre sur les pages qui leurs sont consacrées.

  • Vin De Corse

    La vigne est présente en Corse depuis les grecs, étendue ensuite par les romains. Le vignoble de Patrimonio se situe au nord de la Corse sur les coteaux face au golfe de Saint-Laurent. Le cépage nielluciu exprime tout son potentiel sur ce terroir unique. Des grands vignerons comme Yves Leccia ou Antoine Arena parviennent à élaborer des vins très haut de gamme. Les sols dans cette partie de la Corse sont essentiellement argilo-calcaires avec une forte proportion caillouteuse.

per pagina
Toont 1 - 18 van de 54 items
Toont 1 - 18 van de 54 items