Bordeaux

Geroemd in de hele wereld om zijn grote en prestigieuze wijnen, zoals saint-estèphe, margaux, saint-émilion, pomerol of sauternes, de wijngaarden van Bordeaux  is ook, met zijn 117.200 hectare wijngaarden, zijn meer dan 8.000 châteaux en zijn bijna 10.000 wijnbouwers, de grootste AOC wijngaard van Frankrijk!

 

bestaande uit zes grote terr...

Geroemd in de hele wereld om zijn grote en prestigieuze wijnen, zoals saint-estèphe, margaux, saint-émilion, pomerol of sauternes, de wijngaarden van Bordeaux  is ook, met zijn 117.200 hectare wijngaarden, zijn meer dan 8.000 châteaux en zijn bijna 10.000 wijnbouwers, de grootste AOC wijngaard van Frankrijk!

 

bestaande uit zes grote terroirs, te weten de Médoc, Libournais, Sauternais, de Graves, Entre-Deux-Mers en Blayais-Bourgeais, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in verschillende appellations, zoals saint-estèphe, saint-julien, margaux, de  moulis-en-médoc of zelfs de pauillac voor de Médoc streek telt de Bordeaux wijngaard niet minder dan 57 verschillende appellations!

 

Rode wijnen zijn goed voor ongeveer 80% van de productie en worden voornamelijk gemaakt van de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De rest van de productie bestaat uit droge of zoete witte wijnen, van de druivenrassen Semillon, Sauvignon en Muscadelle, en uit roséwijnen, gemaakt van dezelfde druivenrassen als voor de rode wijnen.

 

Veel voor het publiek toegankelijke landgoederen bieden rondleidingen door hun wijnmakerijen of proeverijen aan. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Châteaux Siran, Margaux, Lanessan, Mouton Rothschild, Lafite Rothschild en Loudenne in de Médoc, of de Châteaux d'Yquem en Filhot in Sauternes. Het is ook een gelegenheid voor fijnproevers om van kasteel naar kasteel te gaan en kennis te maken met de landschappelijke en architectonische bezienswaardigheden die bijdragen aan de reputatie van dit uitgestrekte gebied.

 

De Médocaine, een grote mountainbiketocht voor oenosporters, brengt elk jaar eind mei duizenden verklede deelnemers bijeen om in een feestelijke sfeer over de wegen van de Médoc te rijden.

Meer

Bordeaux  : onze selectie van 84 producten

Streek

 • Bordeaux Supérieur

  Beperkte opbrengsten, rijping van minimaal 9 maanden... Voor rode Bordeaux Supérieur-wijnen gelden bijzonder strenge productievoorwaarden. Sommige zijn gerijpt in vaten en alle hebben de kenmerken van grote wijnen die geschikt zijn om te rijpen.

 • Médoc

  Gelegen tussen de monding van de Gironde en de Atlantische Oceaanwordt deze streek goed beschermd tegen de westenwinden door het Landes woudHet omvat enkele van de meest prestigieuze appellations: Saint-EstephePauillac, Saint-Julien, ListracMou- lis, Margaux, Médoc en Haut-MédocHier worden alleen rode wijnen en een paar zeldzame droge witte wijnen geproduceerd.

 • Graves

  Deze streek begint aan de poorten van Bordeaux, zozeer zelfs dat sommige wijngaarden nu omringd zijn door gebouwen. Er zijn twee benamingen: Pessac-Léognan (A.O.C. gecreëerd in 1987 en afgebakend in het noordelijk deel van de wijngaard) en Graves. Beide gebieden produceren soepele en geurige witte en rode wijnen. Er is een derde appellation (Graves Supérieures), die vroeger was gereserveerd voor zoete witte wijnen, maar die niet meer op representatieve wijze wordt gebruikt.

 • Entre Deux Mers

  Deze poëtische naam komt van de ligging van deze wijngaard tussen de Garonne en de Dordogne. De wijngaard produceert voornamelijk witte wijnen met de appellation Entre-Deux-Mers, maar ook rode Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Tenslotte de appellation Graves de Vayres, gelegen in een kleine enclave tussen de regio's Libourne en Entre-Deux-Mers.

 • Rive Droite
 • Sauternais

  De wijnen van Sauternes zijn dus samengesteld uit 80% Semillon, Sauvignon en een beetje Muscadelle. Om de naam Sauternes of Barsac te mogen dragen, moeten de wijnen afkomstig zijn van wijnstokken met een maximumopbrengst van 25 hl per hectare en moeten ze manueel zijn geoogst.

per pagina
Toont 1 - 18 van de 84 items
Toont 1 - 18 van de 84 items