Onze wijnen

Verfijn je keuze:
Streken
Wijndomein
Stijl
Oogstjaar
Frankrijk

Als het om wijn gaat, staat Frankrijk op zichzelf.

Geen enkel ander land kan het verslaan qua kwaliteit en diversiteit. En hoewel veel van de regio, Bordeaux, Bourgondië en Champagne uiteraard wijn produceren die zo zeldzaam, gewild en bijna net zo duur is als goud, zijn er evenveel onduidelijkheden en waarden te vinden van weinig bekende benam...

Als het om wijn gaat, staat Frankrijk op zichzelf.

Geen enkel ander land kan het verslaan qua kwaliteit en diversiteit. En hoewel veel van de regio, Bordeaux, Bourgondië en Champagne uiteraard wijn produceren die zo zeldzaam, gewild en bijna net zo duur is als goud, zijn er evenveel onduidelijkheden en waarden te vinden van weinig bekende benamingen in het hele land. Om alles te weten te komen over Franse wijn zou een leven lang duren. Om Franse wijn te begrijpen en te waarderen, hoef je ze alleen maar te proeven.

Meer

Frankrijk  : onze selectie van 1034 producten

Streek

 • Bordeaux

  Geroemd in de hele wereld om zijn grote en prestigieuze wijnen, zoals saint-estèphe, margaux, saint-émilion, pomerol of sauternes, de wijngaarden van Bordeaux  is ook, met zijn 117.200 hectare wijngaarden, zijn meer dan 8.000 châteaux en zijn bijna 10.000 wijnbouwers, de grootste AOC wijngaard van Frankrijk!

   

  bestaande uit zes grote terroirs, te weten de Médoc, Libournais, Sauternais, de Graves, Entre-Deux-Mers en Blayais-Bourgeais, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in verschillende appellations, zoals saint-estèphe, saint-julien, margaux, de  moulis-en-médoc of zelfs de pauillac voor de Médoc streek telt de Bordeaux wijngaard niet minder dan 57 verschillende appellations!

   

  Rode wijnen zijn goed voor ongeveer 80% van de productie en worden voornamelijk gemaakt van de druiven Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De rest van de productie bestaat uit droge of zoete witte wijnen, van de druivenrassen Semillon, Sauvignon en Muscadelle, en uit roséwijnen, gemaakt van dezelfde druivenrassen als voor de rode wijnen.

   

  Veel voor het publiek toegankelijke landgoederen bieden rondleidingen door hun wijnmakerijen of proeverijen aan. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Châteaux Siran, Margaux, Lanessan, Mouton Rothschild, Lafite Rothschild en Loudenne in de Médoc, of de Châteaux d'Yquem en Filhot in Sauternes. Het is ook een gelegenheid voor fijnproevers om van kasteel naar kasteel te gaan en kennis te maken met de landschappelijke en architectonische bezienswaardigheden die bijdragen aan de reputatie van dit uitgestrekte gebied.

   

  De Médocaine, een grote mountainbiketocht voor oenosporters, brengt elk jaar eind mei duizenden verklede deelnemers bijeen om in een feestelijke sfeer over de wegen van de Médoc te rijden.

 • Bourgogne

  Tussen Auxerre en de Mâcon-streek, op slechts 28.841 hectare, produceert de Bourgogne 100 Appellations d'Origine Contrôlée (AOC). Deze wijnen, die tot de meest prestigieuze ter wereld behoren, worden gemaakt door de wijnbouwers en wijnhandelaars van zes regio's met zeer uiteenlopende karakters.
  Ga op ontdekkingstocht naar deze uitzonderlijke terroirs, met hun golvende panorama's, monumentale kliffen en zonovergoten hellingen...

 • Rhône
 • Loire

  L’histoire de la Loire et de ses vins se confond, noblesse oblige, avec l’Histoire de France. Pionnière, la vigne du Pays Nantais fût plantée par les romains, emboîtant le pas à la viticulture en Val de Loire qui naîtra au 5ieme siècle.

  Son développement est encouragé pendant un millénaire par les têtes couronnées de France et d’Angleterre. La recherche d’une qualité digne des papilles royales donne naissance à des appellations de grand renom. 

  Grâce à leur équilibre, les appellations du Val de Loire réussissent le tour de force de plaire aux connaisseurs et aux amateurs. 

 • Beaujolais

  Le vignoble du Beaujolais, qui s'étend sur une superficie de 22 500 hectares, compte 12 Appellations.

  Les deux Appellations Beaujolais et Beaujolais Villages, et les 10 Crus, que sont Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié et Saint-Amour, font la renommée du vignoble.

  Célèbre dans le monde entier, le Beaujolais nouveau est célébré chaque troisième jeudi du mois de novembre. Ambiance festive garantie !

  La Maison des Beaujolais, à Saint-Jean-d'Ardières, permet de s'initier aux vins du Beaujolais. Capitale historique du Beaujolais, Beaujeu mérite également la visite

 • Provence en Corsica

  Geschiedenis

  In de 6e eeuw voor Chr. begonnen de Grieken op Corsica met het aanplanten van de wijnstok. In de 3e eeuw zetten de Romeinen dit werk voort. Pas in de 14e eeuw werd door de bewoners van Genua een begin gemaakt met het verhandelen van de wijn. Toen Corsica in 1768 Frans werd ging het voorspoedig. Tegen het midden van de 19e eeuw telde het eiland 20.000 ha aan wijngaarden. Maar Corsica bleef niet gespaard voor meeldauw en phylloxera, en de wereldoorlogen hadden hun impact. Daarna zette het herstel in.

  Geografie

  Corsica is met 10.000 km² in grootte het derde eiland van de Middellandse Zee. Het landschap is bergachtig. Meer dan 20 toppen tot 2.710 m hoogte – de Monte Cinto - verdelen het eiland in valleien met diverse terroirs en klimaatzones. De wijngaarden liggen merendeels op hellingen tussen zee en bergen, op 40 tot 400 m hoogte. 2/3 van het eiland bestaat uit granietbodems.
  Het eiland kent 4 geografische zones:

  1. Het bergachtige oosten met bodems van leisteen; diverse soorten schist met veel calciumcarbonaat; delicate, zachte wijnen;
  2. Het westen met granietbodems; rijk aan kiezelaarde, aluminium, potassium en soms kalk; wijnen met veel finesse en intense florale aroma’s;
  3. Het noordoosten en zuiden met kliffen van witte kalksteen; ronde, vlezige, minerale wijnen, floraal en fruitig;
  4. De oostkust - hellingen en kleine plateau’s met relatief vruchtbare bodems van klei of kiezelklei; zachte, evenwichtige wijnen.

  AOP en IGP

  Corsica kent door de geologische en klimatologische diversiteit maar liefst 9 verschillende AOP’s, verdeeld in de categorieën Cru, Villages en Régionale. Zoete muskaatwijnen hebben een eigen AOP. Verder zijn er 2 categorieën IGP wijnen, die ruim de helft van de totale wijnproductie vormen. De 6.200 ha wijngaarden produceren jaarlijks 380.000 hl.
  Appellations van het type Cru:

  AOP Ajaccio. 255 ha op hellingen in het oosten met granietrotsen leveren vurige rode wijnen en rosé van minstens 60% sciaccarellu, en florale witte wijnen van vermentinu druiven. Gemiddeld rendement 32 hl/ha. 16 producenten. Wijnen met aroma’s van frambozen, peper, koffie en geroosterde amandelen.

  AOP Patrimonio. Dit is de streek van de niellucciu, die hier in het uiterste noorden zijn ultieme bodem heeft, en waarschijnlijk op termijn als enig ras zal overleven. Patrimonio omvat 426 ha op de wat landinwaarts gelegen hellingen van Saint-Florent. 35 producenten. De kwaliteit wordt mede bepaald door de beperking van het aantal toegestane druivenrassen, het maximaal toegestane rendement van 50 hl/ha en de zeer kalkrijke kleibodems (deze regelt de waterhuishouding, daardoor is er geen stress), dan wel schist en graniet, goed gelegen op de hellingen van de Conca d’Oro. De rode wijnen en rosé dienen voor minstens 60% respectievelijk 40% van niellucciu te zijn gemaakt. De andere
  toegestane rassen zijn de rode sciaccarellu en grenache noir, en de witte vermentinu. De weelderige rode wijnen hebben veel kleur en body en geuren naar  viooltjes. Ze hebben veel lengte, zijn na 2 of 3 jaar op dronk en 6 tot 8 jaar houdbaar. De witte wijnen moeten sinds 2000 voor 100% van vermentinu afkomstig zijn. Ze zijn bleekgeel, droog en fris met aroma’s van bloesem en appel en zijn na 1 tot 2 jaar op hun mooist. De Patrimonio rosé wordt algemeen als de beste van het eiland

  La Provence est une terre de richesse de diversité. Cette région est un pôle du tourisme français. La Provence est surtout connue pour ses vins rosés. Si la mode est au rosé, il ne faut pas oublier pour autant la production de vins rouges et de vins blancs également d’excellente qualité. Il n’en reste pas moins que La Provence constitue le plus grand vignoble au monde dédié au rosé : 80% des vendanges sont vinifiées en rosé. Au total, pas moins de 75 millions de bouteilles, essentiellement destinées au marché national. Elle s'étend du nord des Bouches-du- Rhône jusqu'aux hauteurs de Nice.

  Dit zijn de druivesoorten : Voor de rode en rosé wijnen: grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, carignan, cabernet et tibouren, cabernet sauvignon, niellucio en sciacarello. Voor de witte wijnen : rolle of vermentino, sémillon, clairette, ugni blanc, sauvignon en marsanne.

 • Languedoc
 • Sud-Ouest
 • Roussillon
 • Alsace

  La région produit essentiellement des vins blancs secs. Seuls les vins de pinot noir sont vinifiés en rosé ou en rouge.
  Certains cépages comme le tokay-pinot gris, le muscat et le gewurztraminer supportent allègre- ment quelques sucres résiduels qui leur confèrent une certaine tendresse.
  Le vin effervescent d'Alsace (A.O.C. Crémant d'Alsace), figure aussi parmi les meilleurs de l'hexagone depuis longtemps. Il est élaboré de manière traditionnelle, c'est à dire avec une se- conde fermentation en bouteille destinée à la prise de mousse

  Surface : plus de 15.000 hectares de vignes pour environ 150 millions de bouteilles dont 90% en Blanc

   

  En dépit de sa taille réduite (190 kilomètres de long sur 50 de Large), l’Alsace offre une variété Gastronomique et vinicole digne des plus grandes régions. Le vignoble alsacien, très septentrional, s'étend principalement sur ce que l'on a l'habitude d'appeler les collines sous-vosgiennes (versant est des Vosges), depuis Marlenheim au nord (Bas-Rhin) jusqu'à Thann (Haut-Rhin). A noter aussi une enclave située plus au nord à proximité de Wissembourg, près de la frontière luxembourgeoise.

   

 • Jura en Savoie

  Les vins des massifs et les blancs à l'esprit montagnard. Vifs et légers, ils s'accordent à merveille avec tous les plats à base de fromage, là où le rouge sublimera la charcuterie. Idéal avec la gastronomie régionale ! La région viticole Savoie donne du fil à retordre à ses vignerons, avec un climat très ...

per pagina
Toont 1 - 18 van de 1034 items
Toont 1 - 18 van de 1034 items