Onze wijnen

Verfijn je keuze:
Wijndomein
Stijl
Oogstjaar
Bio-wijnen

Biodynamische wijnen

In de biodynamiek zijn de regels die gelden voor biologische wijnen een eerste vereiste. Deze niet officieel erkende praktijk wordt echter gecertificeerd door twee organisaties, Demeter en Biodyvin, die verantwoordelijk zijn voor de controle en de waarborging van de teelt en de oenologische praktijken. In de biologisch-dy...

Biodynamische wijnen

In de biodynamiek zijn de regels die gelden voor biologische wijnen een eerste vereiste. Deze niet officieel erkende praktijk wordt echter gecertificeerd door twee organisaties, Demeter en Biodyvin, die verantwoordelijk zijn voor de controle en de waarborging van de teelt en de oenologische praktijken. In de biologisch-dynamische landbouw wordt onder meer bij het werkritme rekening gehouden met de planetaire cycli, worden meststoffen en natuurlijke therapeutische behandelingen in homeopathische doses toegepast en wordt mechanisch werk vervangen door menselijke of dierlijke arbeid. De filosofie van de biodynamische landbouw is erop gericht het biologische leven in de omgeving waar de wijnstok leeft, te rehabiliteren, nieuwe energie te geven en te intensiveren.

Natuurlijke (of natuurlijke) wijnen

Er zij op gewezen dat het begrip "natuurwijn" op geen enkele officiële wetgeving berust. De consument moet vertrouwen hebben in de goede trouw van de wijnmaker. De druiven moeten afkomstig zijn van biologische landbouw, en de oogst moet met de hand gebeuren. De wijn wordt gemaakt met een minimum aan menselijke tussenkomst en praktisch zonder inputs (chaptalisatie, exogene gisten, zuurtegraadcorrecties, enz. zijn verboden). Het gebruik van sulfieten wordt tot een strikt minimum beperkt (maximaal 30 mg/l voor rode wijnen en 40 mg/l voor witte wijnen) en de meest fundamentalistische wijnmakers bannen het gebruik ervan volledig uit. In principe worden de wijnen niet gefilterd of gebotteld.

Organische wijnen

Organische wijn bestaat pas sinds 2012. Vóór die datum mochten alleen druiven worden geteeld volgens specificaties die aan de biologische criteria voldeden. Het is vastgelegd in een Europese verordening en verbiedt het gebruik van pesticiden, meststoffen of fungiciden op basis van synthetische moleculen. Het verwerkingsproces van druiven viel niet onder de verordening. Sindsdien heeft de wetgever een verordening uitgevaardigd die de productie van biologische wijnen regelt. Zij voorziet met name in een sulfietlimiet van 100 mg/liter voor rode wijnen (150 g voor traditionele wijnen) en 150 mg/liter voor witte en roséwijnen (200 g voor traditionele wijnen). Deze regelgeving, die als te laks wordt beschouwd, heeft sommige wijnmakers ertoe gebracht de weg van de natuurwijnen in te slaan.
macos/deepLFree.translatedWithDeepL.text
Meer

Bio-wijnen  : onze selectie van 1079 producten

per pagina
Toont 1 - 18 van de 1079 items
Toont 1 - 18 van de 1079 items