Pouilly-Fumé Les Cornets 2016, Alain Cailbourdin

Nanogyra 2019, Alain Cailbourdin, Pouilly-Fumé

16,95€

Oogstjaar: 2019
Domein: Alain Cailbourdin
Land: Frankrijk
Streek: Loire
Appellatie: Pouilly-Fumé
Druif: Sauvignon
Type: wit
Landbouw: geleide bestrijding

Beschikbaar

Combinatie van spijs en wijn

Het past bijzonder goed bij wit vlees, vooral met room (kip met morieljes in roomsaus), maar ook bij foie gras of geitenkaas.

Deze wijn wordt sinds het wijnjaar 2019 gevinifieerd door Loic Cailbourdin

Vanaf het wijnjaar 2019 kon Cailbourdin hun cuvee niet langer "Les Cornets" noemen, dus hebben ze het uiterlijk opgefrist en de naam Nanogyra gegeven. De wijn die nu wordt geproduceerd is uitsluitend afkomstig van percelen waar de kalksteen van de bodem bijzonder rijk is aan fossielen van kleine oesters, nanogyras virgulas genaamd. De naam Nanogyra is dus een knipoog naar de schelpdieren die 140 miljoen jaar geleden leefden en die nu mede het profiel van de wijn bepalen.

Terroir

Geboren op klei-kalkachtige hellingen die typisch zijn voor de Pouilly-Fumé wijngaard (Kimmeridgian mergel), ontlenen deze wijnen hun kracht aan het terroir. Deze wijnen hebben een volle smaak, maar het duurt iets langer voor ze zich openen en al hun kracht tonen na een jaar rijpen. Vervolgens ontdekt men aroma's van witte bloemen (meidoorn, acaciabloesem), gevolgd door nuances die doen denken aan knoppen van zwarte bessen, ananas, abrikoos of witte perzik, afhankelijk van het oogstjaar, en eindigend met uitgesproken minerale tonen, vaak omschreven als "vuursteen".

Na een paar jaar evolueren de aroma's vaak naar kweepeer of mango. Sommige jaargangen hebben champignonaroma's ontwikkeld, zoals de 1996 en 2000 die duidelijk aan witte truffels doen denken. De expressie in de mond is viriel, krachtig en lang. Deze Pouilly-Fumé is voor wie op zoek is naar volle, rijke en gulle wijnen.

LRBL-CAIL01-75-2019
64 Items

Datasheet

Oogstjaar
2019
Appellatie
Pouilly-Fumé
Druif
Sauvignon
Stijl
wit
Landbouw
lutte raisonnée
Streek
Loire
Land
Frankrijk
Formaat fles
fles: 75cl
Alcohol
13
Volume
750