Châteuneuf-du-Pape


Châteuneuf-du-Pape

Il y a 37 vins.

Affichage 1-18 de 37 article(s)

Filtres actifs

Affichage 1-18 de 37 article(s)

Terroir

Het terroir van Châteauneuf-du-Pape bestaat niet alleen uit grote oranje keien! Er is een grote verscheidenheid aan bodems: rode klei, kalksteen kiezels, zandsteen van mariene oorsprong of de diepere slibben van de Rhône rivier. Elke grondsoort brengt druiven voort met verschillende kenmerken, wat bijdraagt tot de buitengewone complexiteit van de Châteauneuf-du-Pape wijnen.

Kiezels: dit zijn zeer harde metamorfe granietrotsen van alpiene oorsprong, kwartsiet genoemd (hoofdzakelijk samengesteld uit kiezelzuur). Hun ronde en gepolijste vorm verraadt het werk van het water van de Rhône door de eeuwen heen. De kiezels zijn gemengd met rode klei rijk aan ijzeroxide. Deze combinatie van kwartsiet en klei is uitzonderlijk in de geologie. Hierdoor kan de wijnstok profiteren van waterreserves en minerale elementen die naar de wortels worden teruggevoerd. De wijnen die op deze bodems worden geproduceerd zijn rijk en opulent met aroma's van rijp fruit en krachtige tannines.

Kalkhoudende bodems: de kalkhoudende sedimenten van mariene oorsprong zijn door erosie tot kiezelstenen gebroken. Soms komen ze aan de oppervlakte en geven ze de grond een karakteristiek verblindend wit uitzicht. De stenen zijn in de vorm van platte platen met scherpe, uitstekende randen. Onder deze platen bevinden zich fijn zand en klei, maar deze laatste in mindere hoeveelheden dan in de kiezelbodems. Wijnen van deze bodem zijn frisser en strakker. Deze kwaliteit draagt bij tot het evenwicht tussen zuurtegraad, tannine en alcohol, dat essentieel is voor de volledige expressie van het aromatische palet van grote wijnen.

Safres en zandsteen: safres zijn eveneens van mariene oorsprong (laat Tertiair) en zijn een brokkelig gesteente dat bestaat uit fijne zandsteen die door erosie op sommige plaatsen is omgevormd tot diep zand. De wijnen die op deze bodems worden geproduceerd zijn zeer elegant en worden gekenmerkt door fijne, zijdezachte tannines.