Bienvenues-Bâtard-Montrachet

De dorpen Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet delen Montrachet en Bâtard-Montrachet. Chevalier op Puligny evenals Bienvenues, Criots op Chassagne. Dit zijn de zuidelijkste Grands Crus in de Côte d'Or, tussen Meursault (in het noorden) en Santenay (in het zuiden).
De Montrachet (uitgesproken als Mon-Rachet) ontstond in de Middeleeuwen, aanvankelijk het werk van de cisterciënzer abdij van Maizières en de heren van Chagny, en kreeg zijn volle glorie in de 17e eeuw. Niemand betwist het: de beste Chardonnay op aarde! Montrachet is ook een familie van 4 nauw verwante Grands Crus: Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet en Criots-Bâtard-Montrachet (AOC Grands Crus van 31 juli 1937).

Jura geologie (175 miljoen jaar oud). Blootstelling naar het oosten en zuiden tussen 265 en 290 meter (Chevalier), tussen 250 en 270 meter (Montrachet), tussen 240 en 250 meter (Bâtard, Bienvenues, Criots). In Montrachet, dunne bodem op harde kalksteen, doorkruist door een band van roodachtige mergel. In Chevalier, dunne en stenige bodems: lichte rendzines gevormd op mergel en mergelhoudende kalksteen. In Bâtard, dikkere en meer kleiachtige bruine kalksteenbodems aan de kant van de uitlopers.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw