Lijst van wijnen van het domein Henri Bonneau

domaine Henri Bonneauappellation Châteauneuf du Pape

Vignerons: Henri et Marcel Bonneau

biodynamie   vin biologique   

Henri Bonneau, geboren in 1938, vertegenwoordigde de twaalfde generatie wijnmakers op dit kleine domein van 6 hectare, waar hij in 1956 zijn eerste wijn maakte. Het domein was traditioneel voornamelijk beplant met Grenache (85%), met wat Mourvèdre, Counoise en Vaccarèse (hij haatte Syrah, dat hij onwaardig vond voor de Châteauneuf appellatie).

Zoals Henri Bonneau zelf graag zei toen hem werd gevraagd hoe zijn wijnen zo goed konden zijn: "Het geheim is dat er geen geheim is! Sterker nog, zijn 'techniek' was heel simpel  geen techniek ! Zonder ook maar te denken aan biologische landbouw (Henri Bonneau was allergisch voor elke vorm van toediening), kweekte hij zijn wijnstokken zoals hij zou hebben gedaan in de tijd voor de uitvinding van de chemie...

Kleine opbrengsten, druiven die rijp maar niet overrijp zijn, een zeer gezonde grondstof, gisting met inheemse gisten, geen manipulatie van de most, gevinifieerd in betonnen vaten, waarna de sappen in vaten van alle maten worden gegoten, vaak 20 tot 40 jaar oud of meer!

Als er een geheim is, dan is het wel dat Henri Bonneau zijn wijnen lang liet rijpen, soms heel lang, van 4 tot 10 jaar! De drie gebruikelijke cuvées van het domein - de generieke Châteauneuf, Marie Beurrier en Réserve des Célestins - werden nooit vooraf bepaald (dit zijn geen perceelselecties), maar gewoon kort voor het bottelen, na een zorgvuldige, methodische en strenge proeverij. Zoals hij altijd zei: "Het is altijd het proeven dat beslist. Op dezelfde plaats, in hetzelfde vat, op hetzelfde moment...". Bij een gelegenheid 'downgradede' hij vaten die oorspronkelijk bestemd waren voor de Réserve des Célestins naar de Marie Beurrier cuvée, ook al hadden ze van Parker de beoordeling 94/100 gekregen! Maar soms was er voor de buitenstaander geen duidelijke logica in deze verlengde rijpingen. In 2011 was Réserve des Célestins 2006 bijvoorbeeld al gebotteld, terwijl Marie Beurier dat nog niet was en alle 2005's nog op vat lagen.

Alleen Henri Bonneau wist wat hij deed, hij tekende mysterieuze tekens met krijt op zijn vaten...

Ontdek en bestel exclusieve wijnen van Domaine Henri Bonneau bij Divine Wines

Bestel de fantastische wijnen van Domaine Henri Bonneau moeiteloos online bij Divine Wines. Ontdek onze gevarieerde wijncollectie met zowel exceptionele als budgetvriendelijke opties. Divine Wines, dé toonaangevende wijnhandel in België, biedt gegarandeerde kwaliteitswijnen, snelle levering en betrouwbare service. Koop de beste wijnen eenvoudig op Divinewines.be.

Bij Divinewines.be geloven we dat elke fles een uniek verhaal heeft. Bestel nu en laat ons je begeleiden naar memorabele smaakontdekkingen. Want het kiezen van een wijn zou net zo plezierig moeten zijn als het genieten ervan. Proost op nieuwe wijnavonturen!

Er zijn 13 wijnen.

Item 1-13 van 13 in totaal item(s)

Actieve filters