Lijst van wijnen van het domein Domaine Olivier Pithon

Domaine Olivier Pithonappellatie Roussillon

Wijnboer: Olivier Pithon

biodynamie   biologische wijn 

Olivier Pithon komt oorspronkelijk uit de Loire, waar hij voor het eerst met wijn in aanraking kwam op de boerderij van zijn grootvader, en waar zijn oudere broer, Jo Pithon al naam had gemaakt als wijnmaker van Domaine Pithon.

Na jaren in de Beaujolais en Bordeaux in de leer te zijn geweest, raakte hij bevriend met Gérard Gauby en was na een bezoek zo onder de indruk van Calce, een klein nestje in de Roussillon, dat hij elke franc die hij verdiende investeerde en enkele wijnstokken en een oud gebouw kocht. Jaren van hard werken volgden, die nu worden beloond door het succes en de erkenning van eersteklas biologische witte en rode wijnen.

De jaarlijkse oogst is voor hem een groot plezier, want deze periode vormt het hoogtepunt van de wijnoogst en is tevens een geschenk van de natuur. Het is leuk om te zien dat familie en vrienden van over de hele wereld en van alle huidskleuren komen helpen met de oogst, en om jaar na jaar een goed team op te bouwen. De middagen zijn te warm om te oogsten, maar wanneer de dauw van de nachten op de wijnbladeren en de druiven is verdampt, kan 's morgens met het oogsten van de druiven worden begonnen. Vervolgens worden de druiven in kleine kisten in de kelder gelegd, waaruit exquise biologische wijnen voortkomen.

"Ik heb mezelf nooit de vraag gesteld, geen aarzeling, ondenkbaar om de wijnstokken en het land anders te bewerken dan met liefde en respect. Biologische landbouw was voor mij een vanzelfsprekende keuze, een kwaliteitseis, een levenskeuze.

Ik kwam bij Biodynamie voor vragen over smaak. Deze methode, een uitbreiding van de biologische landbouw, beoogt te werken in harmonie met de natuur, volgens basisprincipes die vergelijkbaar zijn met die van de homeopathie, namelijk verdunning en dynamisering. Het is voor mij een manier om nog beter maar terroirs en het kwalitatieve potentieel van mijn wijngaard tot uitdrukking te brengen".
Olivier Pithon

Specificaties van Domaine Olivier Pithon in het kort:
Opgericht in 2001
wijngaardoppervlakte 15 hectare
wijnproductie 35.000 flessen/jaar.
Bodem: Schist, mergel, klei-kalksteen
Witte wijnstok: macabeo, grijze en witte grenache
Rode wijnstok: syrah, carignan, grenache noir, mourvèdre
Cultuur: biologisch en biodynamisch.

Er zijn 7 wijnen.

Item 1-7 van 7 in totaal item(s)

Actieve filters

Item 1-7 van 7 in totaal item(s)