Lijst van wijnen van het domein Domaine Fouassier

Domaine Fouassier appellation Sancerre

Wijnbouwers: Benoît et Paul Fouassier

biodynamie  biologische wijn   vegan

Domaine Fouassier

Benoît en Paul Fouassier maken deel uit van de familie Fouassier, die al verschillende generaties gevestigd is op de heuvel van Sancerre.

Ten tijde van de druifluisepidemie was Jules Fouassier een van de 500 wijnboeren in het dorp Sancerre (nu zijn er nog maar een tiental). Na de druifluiscrisis plantte Jules Fouassier in 1902 Clos Paradis. Hij zorgde voor een revolutie in de wijngaard door dit perceel aan te planten op 1,20 meter per vierkant, met het lattenwerk dat we vandaag kennen (1 acaciastaak om de 5 meter en drie draden).

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gebruikten de wijnboeren ezels om de wijnstokken te bewerken, want sommige kleine percelen werden beplant met 0,80 meter tussen de rijen. Jules, altijd een pionier op veel gebieden, was een van de eersten die koper en zwavel gebruikte om echte meeldauw en valse meeldauw te bestrijden.

Na de Grote Oorlog stuurde Jules zijn zoon Gustave (bijgenaamd Tav') om het vak van kuiper en wijnmaker te leren bij een leerling-meester. Gustave nam in 1923 met een aantal collega's deel aan de Parijse landbouwwedstrijd. In die tijd wist niemand iets van de Sancerrewijn, maar veel mensen waren gefascineerd door deze weinig bekende wijn, die nog maar net naam begon te maken.

Halverwege de jaren 30 begon Gustave's zoon Raymond op 13-jarige leeftijd met het bewerken van de wijngaarden, omdat zijn vader leed aan een ernstige ziekte.
In 1958 kocht Raymond Fouassier de eerste Bobard-tractor in de wijngaarden van Sancerre. Raymond bleef zich mechanisch uitrusten en verkocht zijn laatste Percheron trekpaard in 1959.

In 1966 begon Pierre Fouassier, de oudste zoon van Raymond, op het domein te werken na zijn studies aan het Lycée Viticole in Beaune. Hij nam een baan aan die in die tijd enigszins nieuw was voor wijnboeren: het ontwikkelen van de commerciële kant van het bedrijf, terwijl hij samen met zijn vader de kelder runde. In die tijd bezaten ze al 10 hectare.

De jaren 1970 kenden een nieuwe bloei, zowel mechanisch als economisch. In 1971 keerde Jean-Michel, de jongere broer van Pierre, terug naar de boerderij na zijn studies aan het Lycée Viticole in Beaune. Hij nam de leiding over de wijngaard en de kelder.

De nieuwe eeuw is nog maar net begonnen, met de komst van de tiende generatie op Domaine Fouassier. In 2000 brachten Jean-Michel's zoon Benoit en in 2001 Pierre's zoon Paul een nieuwe dynamiek in de manier waarop de wijngaarden van het domein worden beheerd en bewerkt.

De wijngaard van Domaine Fouassier beslaat nu bijna 56 hectare, waarvan 80% is beplant met de edele en oude druivensoort sauvignon en de rest met de meest delicate en elegante rode druivensoort pinot noir.

Op het Domaine cultiveert de familie de wijnstokken op traditionele wijze (meer dan 3/4 van het werk wordt met de hand gedaan), terwijl ze ernaar streven om het milieu zoveel mogelijk te respecteren. Omdat respect voor het terroir het sleutelwoord is voor het Domaine, wordt biodynamische wijnbouw Biodynamie toegepast in de wijngaarden en kelders sinds het begin van de jaren 2000, onder Biodyvin certificering.

De parel van de Sancerrois regio is van jou!

Er zijn 6 wijnen.

Item 1-6 van 6 in totaal item(s)

Actieve filters

Item 1-6 van 6 in totaal item(s)