

Oogstjaar: NM
Domein: Pères Chartreux
Land: Frankrijk
Streek: Voiron - Rhône
Aroma('s):Kurkuma, Citrusvruchten en Anijs
Landbouw:biodynamisch
WIJN OP VOORRAAD
LEVERING IN BREUKVASTE DOOS
VEILIG BETALEN MET CREDITCARD
Bij het proeven heeft het een intens gele kleur, een frisse, kruidige neus en een zachte textuur. Noten van kurkuma, citrus en anijs, met bloemige nuances die de smaakervaring verlengen.
Droog bij kamertemperatuur of op ijs
Het wordt het best geserveerd als een drankje na het eten op een temperatuur tussen 12°C en 13°C, of on the rocks, om de smaken en het rijke aroma ten volle tot hun recht te laten komen. Sinds de 19e eeuw wordt het ook gebruikt als ingrediënt in cocktails, om subtiliteit en zoetheid aan de mix toe te voegen.
Chartreuse Jaune is een traditionele likeur die ontstond in 1840, geïnspireerd op het recept voor Élixir Végétal. Het succes was zo opmerkelijk dat pastoor Garnier, die destijds als procureur bevoegd was voor likeuren, besloot om het officieel "Chartreuse Jaune" te noemen en in 1852 het handelsmerk "Chartreuse" te registreren. Deze likeur heeft een alcoholpercentage van 43° en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd door de Paters Kartuizers.
Chartreuse Jaune onderscheidt zich door zijn zoetheid, kruidige aroma's en natuurlijke kleur, afkomstig van de infusie van 130 planten, bloemen, schors, wortels en specerijen. De creatie verloopt volgens een ander proces dan bij Chartreuse Verte, met weken werk verdeeld over verschillende fases:
Het begint allemaal met de bereiding van de melanges door de monniken in de plantenkamer van het klooster Grande Chartreuse. Daarna volgt de distillatie om het aroma te extraheren. Daarna volgen verschillende maceratiefasen om de actieve bestanddelen uit de planten te halen en de likeur zijn natuurlijke kleur te geven. Daarna rijpt de likeur gedurende een lange periode in eiken vaten voordat hij wordt gebotteld, zodat zijn complexiteit zich verder kan ontwikkelen in de fles.